piątek, 28 lutego 2025

Berberys zwyczajny (Berberis vulgaris)

Berberys zwyczajny (Berberis vulgaris), zwany także kwaśnicą, to ciernisty krzew o jaskrawożółtych kwiatach i intensywnie czerwonych owocach. Można go spotkać na skrajach lasów, w parkach i przy drogach. Jego owoce, choć kwaśne, są prawdziwą bombą witaminową i mają szerokie zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej.


Właściwości zdrowotne

Berberys to prawdziwa apteka wśród roślin! Jego owoce, kora i liście zawierają cenne alkaloidy, flawonoidy oraz witaminę C. Dzięki temu:

Wspiera odporność – dzięki dużej ilości witaminy C
Działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie – pomaga w walce z infekcjami
Poprawia trawienie – stymuluje wydzielanie żółci, wspomaga wątrobę
Obniża ciśnienie krwi – działa korzystnie na układ sercowo-naczyniowy
Reguluje poziom cukru we krwi – polecany dla diabetyków

🚨 Uwaga! Kora i liście berberysu zawierają berberynę, która w dużych ilościach może być toksyczna. Owoce są bezpieczne, ale należy unikać spożywania ich w nadmiarze.


Przepis na syrop z berberysu – naturalna bomba witaminowa 🍷

Składniki:

  • 500 g świeżych owoców berberysu
  • 500 ml wody
  • 300 g cukru (lub miodu)
  • Sok z jednej cytryny

Przygotowanie:

  1. Owoce umyj i gotuj w wodzie przez 15 minut, aż zmiękną.
  2. Przecedź przez sitko, oddzielając sok od miąższu.
  3. Dodaj cukier i sok z cytryny, mieszaj do rozpuszczenia.
  4. Podgrzej do wrzenia i przelej do wyparzonych butelek.

🌿 Dawkowanie: 1 łyżka dziennie w okresie jesienno-zimowym wspomoże odporność!


Berberys w kuchni i ziołolecznictwie

Owoce berberysu są doskonałym dodatkiem do herbat, dżemów i nalewek. W Iranie stosuje się je jako przyprawę do ryżu, nadając mu lekko kwaśny smak. Można z nich także zrobić zdrowy ocet, który poprawia trawienie i dodaje potrawom wyrazistości.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Głóg (Crataegus)